Go to Top

Yoga

YOGA:  Som  noget  nyt  har  jeg  planlagt at  lave  et yogahold  for  nybegyndere, torsdag kl. 17.15  til  18.15, som  primært vil  være Hatha yoga stillinger og  øvelser, hver lektion  vil være på 60 min.  De  praktiske oplysninger  som  til andre hold.  Da  undervisning  på  dette hold  vil være  med  mere vejledning og  justering kan  der ikke  skifter med de andre hold.  Tilmelding til  DOF Næstved aftenskole.

Oplysninger om yoga undervisningen.

Bør læses inden du starter  første gang.

Læs  også gerne dette  igennen af og til  da  der kan være rettelser/justreringer.   

Jeg bliver ofte spurgt om hvilken form for yoga jeg laver, og med god grund,  da der findes mange retninger indenfor yoga undervisning.
Jeg startede 1972 med at lave yoga efter en bog om Hatha yoga og det er stadig en væsentlig del af min undervisning, gennem årene har jeg supleret min undervisning med øvelser og teknikker fra andre yoga retninger, med tai chi øvelser, afspændingsformer bl.a. eutoni, samt viden om det kinesiske 5 element system, meridianer og energi stimulerende bevægelser  indgår som en naturlig del af forløbet, visualiseringer og  energi øvelser indgår som en del af meditations øvelserne.
Undervisningen starter med stående øvelser dernæst liggende/ siddende øvelser til sidst en kort siddende meditation (10 min) og derefter liggende afspænding på ca. 10 min.

Før Yoga

Spis ikke et større måltid senere end 2-3 timer inden du møder op til undervisningen.
Drik evt. lidt vand før yogaen, jeg kan ikke anbefale at drikke noget under forløbet.
Medbring et personligt underlag: Lagen, håndklæde, tæppe eller lign.
Se på tavlen hvad du skal tage med ind til undervisningen den pågældende gang.

Du kan komme op til 20 minutter før undervisningens start og gøre dig klar.
For at kunne forberede sig før yogaen er det rarest hvis der er ro i lokalet til vi starter.
Kommer du efter undervisningen er startet, går du roligt ind og finder en plads, evt. i midten så ingen behøver at flytte sig/ afbryde undervisningen,  når der kommer en naturlig pause laver vi en  plads.

Kommer der  deltagere efter  vi er startet er det  dit  ansvar ikke at  lade sig forstyrre, men  forsætte undervisningen.

Efterlad tasker og bagage i gangen og tag kun værdigenstande  bilnøgler m.m. med ind i yoga lokalet pga. begrænset plads.

Under Yoga

I løbet af undervisningen kan der altid stilles korte spørgsmål ang. øvelserne.  Ifølge traditionen angives der visse virkninger ved de forskellige øvelser, nogle er energimæssige andre mere fysisk karakter, så  det er  derfor vigtigt at  du  efter påvirkning/øvelse  er  rolig og  observerer kroppens  tilstand  så du selv fornemmer virkningen,  jeg mener, at det er bedre at holde fokus på dette under forløbet og ikke mindst efter,  påvirkningens effekt kan godt komme flere timer efter, eller måske næste dag. Husk at “oplevelsen” kan være af både fysisk og psykisk karakter så vær indstillet på at “arbejde” på det der viser sig/dukker op,  vær åben  overfor de evt. forandringer som det kan lægge op til, du finder  en  balance i hvor langt du vil gå i den retning.

Du kan også give dig selv  en mental indstilling  på  i hvilken retning du vil lade  øvelserne virke.

Ofte vil der være et mindre fysisk “ubehag” når der kommer “liv/gennemstrømning” i et område der har været blokeret.
Er der øvelser du ikke er i stand til at udføre, af den ene eller anden årsag, kan du holde en pause, du kan  “lave” øvelsen mentalt ved at  følge anvisningen og  se øvelsen udført for  dit indre blik/  eller lav  en alternativ øvelse/stilling.  Du kan også lægge dig ned eller  sidde roligt i en stilling du er i stand til at holde. Luk evt. øjnene og vend opmærksomheden  på åndedrættet.

Når du udfører øvelserne er det vigtigt, at du hele tiden har din opmærksomhed rettet mod kroppens reaktioner/signaler og juster øvelserne ud fra disse kropslige tilbagemeldinger.

Lav øvelserne ud fra de instruktioner og forevisninger jeg giver, det er mundtlig instruktion hele vejen igennem forløbet, så det gælder om at koble fra, koncentrere sig og følge med så godt som muligt, kan man ikke udføre øvelserne op til det optimale er det at gøre lidt, bedre end ikke at gøre noget, giv ikke op, det er også en proces i sig selv at erkende at der noget man kan, og ikke kan, og begge dele er lige godt så længe man gør sig umage. Undgå skader! Undgå smerte, det er et faresignal, gå lidt tilbage til smerten forsvinder. Husk at  det ikke er givet at du  kan  lave alle øvelser, du skal  først af alt  arbejde  ud fra og  på dit  niveau.

Følg instruktionerne så præcist som muligt, jeg viser alle  øvelser og er selv med i forløbet så du kan  altid  lige vente med at  gøre en ukendt øvelse  og  se efter hvordan den udføres, ellers spørg hvis  noget er  helt uklart.

Ved slutningen af lektionen er der en  kort meditationsøvelse ( ca. 10 min) hvor du  skal sidde med ret ryg, der er forskellige  hjælpemidler som  du kan  bruge, du kan  også sidde med  ryggen op af væggen.

Fra meditationen går du  roligt  til en  liggende stilling, som  du  slapper  bedst af i.

Til slut er der en liggende afspænding, det er  bedst  at  ligge på   ryggen  med armene  langs siden med  håndflader  naturligt vendt opefter.  Det giver en bedre afspænding at  have et  tæppe  over  sig. Det  giver  tryghed / varme og  holder  på  energien, tæppet  skal helst også  dække arme og  hænder, ben  og fødder. Kom langsomt og  roligt  ud af  afspændings øvelsen, når der gives  et  “signal”  og en  besked.

Efter Yoga

Sørg for at drikke ekstra vand efter yoga  så kroppen har noget at “skylle ud med”, vær opmærksom på kroppens signaler: feks. træthed, kvalme, hovedpine, energiniveau m.m. veltilpashed/utilpashed – psykisk/fysisk. Brug disse observationer til at justere din udførelse af yogaøvelserne under næste lektion.

Til næste gang

Er du forhindret i at komme til din sædvanlige lektion, kan du evt. vælge en anden lektion i løbet af ugen.

Da der er den mulighed for at komme til undervisning på tilfældige hold, kan du komme ud for, at der ikke er plads til flere (max. antal er 14), og må gå igen. Der skal være 2  fremmødte   for at  gennemføre undervisning.  Kommer du en anden dag end din sædvanlige, så vent med at optage en plads til 5 minutter før undervisningen starter (så er de faste deltagere på holdet som regel kommet på plads). kommere du når undervisningen er startet kan du komme roligt ind og finde en plads, evt. i midten, således at dem der er i gang  kan  forsætte uden at  lade  sig  forstyrre, så rykker vi lidt rundt når der er pause.

Gå  til  oplysninger for at  se  hvor mange  der plejer at  komme  på  de forskellige  hold.

Førstegangs deltagere på mine hold

Har du lyst til  at prøve den form for yoga jeg laver er det en god ide at købe et par gange for at “mærke” om det er noget for dig. Jeg anbefaler at man prøver 2 – 3 gange da en førstegangs oplevelse ofte kan være svær at  bedømme det  på  og  der er,  med overlapninger,  forskellige øvelser fra gang til gang  .

 Yoga tider
Se aktuelle hold der er i gang under oplysninger.

Ved opstart i september skal tilmelding til holdene  ske til : DOF Næstved Aftenskole.

 

 

 

 

vlcsnap-2011-05-03-13h41m46s57

vlcsnap-2011-05-03-13h41m37s223

vlcsnap-2011-05-03-13h35m59s166

[/one_fourth_last]

Mandag10:20til12:00
til
Tirsdag17.30til19.10
Onsdag09:00til10:40
Torsdag
Fredag10:20til12:00