Yoga
Oplysninger om yoga undervisningen.
Bør læses inden du starter første gang.
Læs også gerne dette igennen af og til da der kan være rettelser/justreringer.
Jeg bliver ofte spurgt om hvilken form for yoga jeg laver, og med god grund, da der findes mange retninger indenfor yoga undervisning.
Jeg startede 1972 med at lave yoga efter en bog om Hatha yoga og det er stadig en væsentlig del af min undervisning, gennem årene har jeg supleret min undervisning med øvelser og teknikker fra andre yoga retninger, med tai chi øvelser, afspændingsformer bl.a. eutoni, samt viden om det kinesiske 5 element system, meridianer og energi stimulerende bevægelser indgår som en naturlig del af forløbet, visualiseringer og energi øvelser indgår som en del af meditations øvelserne.
Undervisningen starter med stående øvelser dernæst liggende/ siddende øvelser til sidst en kort siddende meditation (10 min) og derefter liggende afspænding på ca. 10 min.
Før Yoga
Spis ikke et større måltid senere end 2-3 timer inden du møder op til undervisningen.
Drik evt. lidt vand før yogaen, jeg kan ikke anbefale at drikke noget under forløbet.
Medbring et personligt underlag: Lagen, håndklæde, tæppe eller lign.
Se på tavlen hvad du skal tage med ind til undervisningen den pågældende gang.
Du kan komme op til 20 minutter før undervisningens start og gøre dig klar.
For at kunne forberede sig før yogaen er det rarest hvis der er ro i lokalet til vi starter.
Kommer du efter undervisningen er startet, går du roligt ind og finder en plads, evt. i midten så ingen behøver at flytte sig/ afbryde undervisningen, når der kommer en naturlig pause laver vi en plads.
Kommer der deltagere efter vi er startet er det dit ansvar ikke at lade sig forstyrre, men forsætte undervisningen.
Efterlad tasker og bagage i gangen og tag kun værdigenstande bilnøgler m.m. med ind i yoga lokalet pga. begrænset plads.
Under Yoga
I løbet af undervisningen kan der altid stilles korte spørgsmål ang. øvelserne. Ifølge traditionen angives der visse virkninger ved de forskellige øvelser, nogle er energimæssige andre mere fysisk karakter, så det er derfor vigtigt at du efter påvirkning/øvelse er rolig og observerer kroppens tilstand så du selv fornemmer virkningen, jeg mener, at det er bedre at holde fokus på dette under forløbet og ikke mindst efter, påvirkningens effekt kan godt komme flere timer efter, eller måske næste dag. Husk at “oplevelsen” kan være af både fysisk og psykisk karakter så vær indstillet på at “arbejde” på det der viser sig/dukker op, vær åben overfor de evt. forandringer som det kan lægge op til, du finder en balance i hvor langt du vil gå i den retning.
Du kan også give dig selv en mental indstilling på i hvilken retning du vil lade øvelserne virke.
Ofte vil der være et mindre fysisk “ubehag” når der kommer “liv/gennemstrømning” i et område der har været blokeret.
Er der øvelser du ikke er i stand til at udføre, af den ene eller anden årsag, kan du holde en pause, du kan “lave” øvelsen mentalt ved at følge anvisningen og se øvelsen udført for dit indre blik/ eller lav en alternativ øvelse/stilling. Du kan også lægge dig ned eller sidde roligt i en stilling du er i stand til at holde. Luk evt. øjnene og vend opmærksomheden på åndedrættet.
Når du udfører øvelserne er det vigtigt, at du hele tiden har din opmærksomhed rettet mod kroppens reaktioner/signaler og juster øvelserne ud fra disse kropslige tilbagemeldinger.
Lav øvelserne ud fra de instruktioner og forevisninger jeg giver, det er mundtlig instruktion hele vejen igennem forløbet, så det gælder om at koble fra, koncentrere sig og følge med så godt som muligt, kan man ikke udføre øvelserne op til det optimale er det at gøre lidt, bedre end ikke at gøre noget, giv ikke op, det er også en proces i sig selv at erkende at der noget man kan, og ikke kan, og begge dele er lige godt så længe man gør sig umage. Undgå skader! Undgå smerte, det er et faresignal, gå lidt tilbage til smerten forsvinder. Husk at det ikke er givet at du kan lave alle øvelser, du skal først af alt arbejde ud fra og på dit niveau.
Følg instruktionerne så præcist som muligt, jeg viser alle øvelser og er selv med i forløbet så du kan altid lige vente med at gøre en ukendt øvelse og se efter hvordan den udføres, ellers spørg hvis noget er helt uklart.
Ved slutningen af lektionen er der en kort meditationsøvelse ( ca. 10 min) hvor du skal sidde med ret ryg, der er forskellige hjælpemidler som du kan bruge, du kan også sidde med ryggen op af væggen.
Fra meditationen går du roligt til en liggende stilling, som du slapper bedst af i.
Til slut er der en liggende afspænding, det er bedst at ligge på ryggen med armene langs siden med håndflader naturligt vendt opefter. Det giver en bedre afspænding at have et tæppe over sig. Det giver tryghed / varme og holder på energien, tæppet skal helst også dække arme og hænder, ben og fødder. Kom langsomt og roligt ud af afspændings øvelsen, når der gives et “signal” og en besked.
Efter Yoga
Sørg for at drikke ekstra vand efter yoga så kroppen har noget at “skylle ud med”, vær opmærksom på kroppens signaler: feks. træthed, kvalme, hovedpine, energiniveau m.m. veltilpashed/utilpashed – psykisk/fysisk. Brug disse observationer til at justere din udførelse af yogaøvelserne under næste lektion.
Til næste gang
Er du forhindret i at komme til din sædvanlige lektion, kan du evt. vælge en anden lektion i løbet af ugen.
Da der er den mulighed for at komme til undervisning på tilfældige hold, kan du komme ud for, at der ikke er plads til flere (max. antal er 14), og må gå igen. Der skal være 2 fremmødte for at gennemføre undervisning. Kommer du en anden dag end din sædvanlige, så vent med at optage en plads til 5 minutter før undervisningen starter (så er de faste deltagere på holdet som regel kommet på plads). kommere du når undervisningen er startet kan du komme roligt ind og finde en plads, evt. i midten, således at dem der er i gang kan forsætte uden at lade sig forstyrre, så rykker vi lidt rundt når der er pause.
Gå til oplysninger for at se hvor mange der plejer at komme på de forskellige hold.
Førstegangs deltagere på mine hold
Har du lyst til at prøve den form for yoga jeg laver er det en god ide at købe et par gange for at “mærke” om det er noget for dig. Jeg anbefaler at man prøver 2 – 3 gange da en førstegangs oplevelse ofte kan være svær at bedømme det på og der er, med overlapninger, forskellige øvelser fra gang til gang .
Yoga tider
Se aktuelle hold der er i gang under oplysninger.
Ved opstart i september skal tilmelding til holdene ske til : DOF Næstved Aftenskole.
[/one_fourth_last]
Mandag | 10:20 | til | 12:00 |
til | |||
Tirsdag | 17.30 | til | 19.10 |
Onsdag | 09:00 | til | 10:40 |
Torsdag | |||
Fredag | 10:20 | til | 12:00 |